Skip navigation

Boosta hälsan med 5 nyttiga livsmedel

Jill Holmström är, förutom att vara lärare inom kost på SAFE Education, dietist, personlig tränare och författare till boken ”Matologi: Hur maten vi äter kan skydda oss mot sjukdomar”.

 

– Min syn på mat kan man sammanfatta som ”våga ät dig mätt”, det vill säga att våga äta sig mätt på bra råvaror helt utan dåligt samvete. Vi behöver komma ifrån det här med skuld och skam och i stället se allt det bra mat kan göra för oss, säger Jill.

 

Det här med förbud tror hon inte på.

 

– Säger du till dig själv att du aldrig mer ska äta chips, då kommer du inte att göra annat än att gå runt och tänka på chips. Du psykar dig själv till att köpa den största påsen chips, trycka alla på en gång och sen får du dåligt samvete.

 

– Om 80 procent av den energi du stoppar i dig kommer från schyssta råvaror, ja då kan du någon gång äta chips utan att det ger problem för vikten eller hälsan. Men det stora problemet som jag ser i dag är att många väljer i dag bort bra råvaror och så äter de bara godis, pommes och chips i stället.

 

Vad kan man vinna på att äta bra råvaror?

 

– Det är en gigantiskt lång lista. Allt från att bli pigg, slippa magproblem, få bättre sömnkvalitet, effektivare träningsresultat till att minska risken för depression kopplade till näringsbrister och undvika välfärdssjukdomar, säger Jill.

 

Här kommer fem livsmedelstips från Jill:

 

1. Potatis

Potatisen är lätt för en del att skippa om man försöker äta lite hälsosammare, men om du verkligen vill boosta hälsan är det just den du ska äta mer av.

 

– Den evigt mobbade potatisen. Väldigt många har fått för sig att man inte får äta potatis för att den innehåller för mycket kolhydrater, och så har man missat att den består av minst 80 procent vatten och massor av vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter, säger Jill.

 

– Den är en av de bästa kaliumkällorna som finns, tillsammans med dadlar, banan och mjölkprodukter. Kalium behövs bland annat för att vi ska hålla ett bra blodtryck och för återhämtning efter träning.

 

2. Fet fisk

Lax, sill, makrill och annan fet fisk är en bra proteinkälla, men även ett sätt att få i sig D-vitamin, som gör oss piggare, är bra för immunförsvar och muskeltillväxt och skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

– Den bästa källan till D-vitamin är solen, men här i norra Europa är vi inte jättebortskämda med det. Vi är helt enkelt mer beroende av maten för att få i oss D-vitamin. Då är fet fisk ett bra alternativ, exempelvis lax, säger Jill. För att få i sig tillräckligt av vitaminet rekommenderar hon att äta tre filéer i veckan.

 

3. Betor

Rödbetor, gulbetor och polkabetor. Det finns många olika slags betor att välja mellan, men enligt Jill behöver du inte välja: För att maxa med olika antioxidanter ska du blanda dem.

 

– Betorna förtjänar en plats på listan över bra mat vi äter för sällan. Desto färgrikare mat är desto mer antioxidanter innehåller den, och antioxidanter bygger upp vår kropps försvar, säger Jill.

 

– Antioxidanter är viktigt då vi upplever stress, att man sover dåligt, kanske är rökare eller lever i en stad med mycket trafikavgaser. För dessa saker skapar fria radikaler i kroppen. Det är som bråkstakar som bara vill slita sönder saker i kroppen. För att stoppa dem behöver vi antioxidanter.

 

4. Baljväxter

Ärtor, bönor och linser är otroligt näringsrika. De innehåller också fibrer som får tarmbakterierna att trivas.

 

– Precis som kroppen behöver tarmarna få motion och när vi äter fibrer så får dem bättre förutsättningar att röra sig. Fibrerna blir mat och gör att bakterierna kan fermentera fram nya ämnen som är bra för vårt immunförsvar.

 

Jill menar att man ska vänja magen vid baljväxter långsamt. Den som aldrig äter bönor och linser ska börja med ett par matskedar och försiktigt trappa upp.

 

5. Raps- och olivolja

Liksom potatisen har oliv- och rapsolja fått ett oförtjänt dåligt rykte, menar Jill.

 

– Kroppen behöver olika byggstenar och fett är en av dem. Dels för att reparera våra cellmembran, bygga hormoner som östrogen och testosteron och för att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E, och K. Rapsolja och olivolja är bra alternativ då de är omättade fettsyror.

 

Hur mycket olja man ska äta varierar från person till person, men Jill gör ett försök att illustrera:

 

– En deciliter olja har samma näringsvärde som två mindre måltider. Vill man gå upp i vikt är det jättebra att äta mycket olja, men annars kanske man inte ska ta så mycket.

 

Läs mer om vår kostrådgivarutbildning här

Back to top