Skip navigation

Andi Ortiz

Redan en månad efter sin PT-utbildning fick han jobb och idag har han en fulltecknad kalender


Att vara igång redan en månad efter sin utbildning låter för bra för att vara sant, men enligt Andi är det inte tur och tillfälligheter utan många timmar med nätverkande och relationsbyggande som har tagit honom dit han är nu. Att just bygga relationer är något han är duktig på och idag arbetar han med  ca 7-10 klienter per dag. 
För att få inspiration och förståelse hur det kan vara möjligt att försörja sig så snabbt i denna bransch har Andi delat med sig av sin historia till oss. 

Vem är Andi?
Andi är en person som har en fantastisk utstrålning, energi och närvaro i sina möten med människor. Hans styrka är att vara lyhörd och skapa förtroende  - egenskaper som, enligt honom, har varit till fördel under hans karriär som säljare och nu som personlig tränare på SATS Signalfabriken.

Andi är mycket målinriktad och hans väg till personlig tränare har varit spikrak – från att han började sin utbildning till PT hos SAFE i april 2015, blev han färdig i juni och började arbeta redan i slutet av juli samma år – bara en månad efter avslutad utbildning.

Det har inte alltid varit så självklart…
Andi är uppvuxen i Tensta Stockholm, under tuffa förhållanden i en hård miljö. Under de första 16 åren i sitt liv var Andi överviktig och skolan var inte det han satsade på i första hand. Att träna regelbundet kom senare som en naturlig del efter ett projekt han deltog i. Projektet ”Ungdomar mot rasism” gick ut på att få två ungdomsgrupper -invandrare dit Andi tillhörde och skinheads - i samhället att mötas och samarbeta genom att erbjuda dem en kustjägarutbildning. Efter utbildningen upptäckte Andi att han dels hade gått ner i vikt men också mådde bra av träningen. Det väckte hans intresse för kampsport, boxning och senare även fotboll som han hållit på med långt upp i åldern.

Efter projektet blev han erbjuden att vara med att starta Bernadottegymnasiet i Stockholm som han själv hoppade på år 2, men insåg snart att det inte var något för honom. Andi valde istället att börja jobba och har under åren arbetat både som lagerarbetare, säljare och kock, som han utbildade sig till vid ett senare skede tack vare hans stora intresse för mat och service.

Långa och sena kvällar inom restaurangbranschen fick honom att välja en annan bana – säljare på NIKE store där han från extrapersonal arbetade sig upp till att bli ansvarig för junior- och herrkonfektionen. 

Andi upptäckte snart att han var duktig på försäljning och det som drev honom var hans passion att hjälpa andra och att sälja utan att ”sälja”. Det gav honom tillfredställelse att se kunden nöjd, vilket är en av framgångsfaktorerna även i rollen som personlig tränare. 

Vändpunkten till hälsa och träning
Efter 13 år inom försäljning och hårt arbete hamnade han i en kris där han mådde mentalt dåligt. Han hade slutat träna och ta hand om sig själv. I samråd med sin läkare kom han fram till att det var träning han behövde för att komma på benen igen. Den målinriktade Andi satte fokus på att komma igång och det kunde bli upp till 9-12 pass i veckan. 
Efter en intensiv träningsperiod fick han tyvärr en skada som satte stopp för honom en längre period och fick då fortsätta träna mer begränsat. 
Blev tipsad om att bli personlig tränare

Träningen blev vägen tillbaka till bättre hälsa och under ett samtal med en god vän, som då utbildade sig till PT, blev Andi rekommenderad att också ta den vägen. Med sin säljbakgrund, sin förmåga att se människan, sina tidigare erfarenheter kring träning och vikt samt viljan att hjälpa andra att må bra, skulle det enligt vännen vara ett perfekt yrke för honom. Efter lite efterforskning valde han SAFEs PT utbildning. Och det har ju visat sig att det var ett bra val. –” Jag är sjukt nöjd med kompetensen bland lärarna/föreläsarna - de var väldigt inspirerande!”, säger Andi om SAFEs utbildning.

Andi stortrivs i sin roll och om man är intresserad av träning och har viljan hjälpa andra att må bra så kan han verkligen rekommendera andra att välja denna PT utbildning. Att sedan få en fulltecknad kalender redan efter en månad var ett nytt mål som Andi satte för sig själv.

Tips till dig som vill komma igång snabbt efter din utbildning och bygga relation med kunden:
- Ta reda på vilka som driver och arbetar på gymmet du arbetar på. Att omge sig med ”rätt” personer för dig och få möjlighet att lära av varandra och växa på arbetsplatsen är viktigt.
- Bo på gymmet i början – se till att du syns och visa upp dig i olika sammanhang. Det är dig som person klienterna köper. Håll dig framme och gör dig tillgänglig när nya medlemmar vill nyttja sina PT tillfällen.
- Lägg fram listor på gymmet där medlemmar får skriva upp sig om de är intresserade av att prova på PT. Ring och följ upp. 
- Gå in på gruppträningsklasser och presentera dig. Erbjud fri PT timme.
- Boka upp långa perioder med kunderna, så slipper du sälja in dig hela tiden. Då kan du fokusera på kvalitet för kunden och känna mindre stress.
- Skapa struktur i ditt arbetssätt, d.v.s. svara på mail och samtal så snabbt som möjligt – det skapar förtroende och visar att du respekterar klienternas tid.

Andi_Ortiz
Yrke: Personlig Tränare SATS Signalfabriken (Sundbyberg)
Grundutbildning: Licensierad Personlig tränare, SAFE, Power-Styrkelyft, SAFE
Vidareutbildning: Licensierad Styrketräningsinstruktör, SAFE, Olympiska Lyft, SAFE
Kuriosa: Född i Rumänien, vill alltid hjälpa andra att må bra och kämpade med övervikt fram tills han blev 16 år. Pappa till flickorna Kelly 7 år och Nike 12 år.
Strategi: Jobbar mkt med teknik och rörlighet med sina klienter för att få bästa kontakt och resultat.
Gillar själv: Crossfitliknande träning, högintensivträning, kettlebells och applicerar gärna det på mina klienter i den mån det går.
Det bästa med utbildningen: Inspirerade lärare/föreläsare med hög kompetens. Pedagogiskt, roligt och "högt i tak" under klasserna. Familjär stämning. Är man öppen och social har man möjligheten att knyta framtida kontakter med föreläsare och elever.

Licensierad Personlig tränare, SAFE

Back to top