Skip navigation

Fredrik Sjöberg


SAFE utbildningen öppnade många dörrar!

Fredrik Sjöberg är för många i branschen en stor förebild inom Gruppträning. När han gick SAFE´s utbildning till licensierad gruppträningsinstruktör öppnades många dörrar och karriären tog fart. Läs hans historia och ta del av hans tips för en lyckad karriär inom träningsbranschen

Hur kom det sig att du började med aerobics?

- Egentligen började jag med aerobics av en slump. Jag tränade judo när jag var yngre och ville inte tävla längre utan började istället undervisa i fyspassen på judoklubben. Med anledning av det blev skickad på en gympaledarutbildning och kom på så sätt i kontakt med aerobics. Jag kände direkt att det var för mig! Det gav energi och kraft på ett sätt som jag inte stött på inom någon idrott tidigare.

- Det ena ledde till det andra och efter studenten började jag jobba som Instruktör på World Class i Göteborg. Eftersom jag inte hade så mycket erfarenhet blev det en rätt skakig start men redan efter 3 månader var klasserna fulla och efter ca 1 år blev jag Aerobicsmanager på träningscentret. Efter ytterligare ett tag kände jag att jag ville utvecklas vidare och 1997 började på Olympics, det träningscenter som hade det bästa ryktet i branschen i Göteborg. Samma år blev jag även SAFE licensierad gruppträningsinstruktör och efter det gick det i en rasande fart!

Berätta mer, vad hände efter SAFE utbildningen?

- Jag blev, under pågående utbildning, tillfrågad om jag ville vara med som presentatör på SAFE Conventet 1997. Det blev givetvis en enorm dörröppnare för mig. Att bli erkänd som instruktör genom att delta på conventions leder ofta till fler förfrågningar om andra convent, så blev det även för mig. Under de kommande 10 åren reste jag som Instruktör på Convent runtom i Norden, Europa och övriga världen. Jag har även under hela denna tid varit sponsrad av Nike, vilket även det har varit en fantastisk förmån och oerhört utvecklande eftersom jag genom detta har ingått i ett team av instruktörer som både kunnat dela erfarenheter och sporrat varandra. Hela conventandet har gett mig en oerhörd branschvana men har egentligen varit lite av ett sidospår i min karriär. Jag har ju, under hela denna tid, även haft ett ”vanligt” jobb inom branschen.

Hur har din karriär sett ut i övrigt?

- Jag började som sagt jobba på Olympics 1997, både i receptionen, med försäljning, i barnpassningen och allt möjligt samtidigt som jag givetvis körde klasser. 1999 blev Olympic del av SATS-familjen och då blev jag Aerobicskoordinator för Olympic och Kompassen. Efter tre år blev jag Gruppträningsansvarig för SATS Södra Sverige, vilket inkluderade Malmö, Halmstad och Helsingborg. 2002 började jag som Gruppträningsansvarig för SATS Göteborg för att ett år senare även ansvara för hela regionen Södra Sverige.

- Mellan 2004-2007 ändrade jag fokus lite grann och blev Utbildningsansvarig för SATS Produktavdelning, vilket i praktiken innebar att jag ansvarade för all vidareutbildning för SATS alla Gruppträningsinstruktörer. 2007 blev jag Utbildningsansvarig för SATS Sverige, vilket då även bl a inkluderade Personliga tränare.

- Sedan 2010 arbetar jag som Nordic Group Exercise Manager i SATS. Detta innebär att jag ansvarar för allt som har med Gruppträning och dess utveckling att göra. Ett fantastiskt roligt jobb med direkt anknytning till min bakgrund som Gruppträningsinstruktör.

Vad utmärker en duktig Gruppträningsinstruktör och vad kan man göra för att bli en framgångsrik instruktör?

- Som Gruppträningsinstruktör är du både artist och ledare, att inse detta är en av grundstenarna, på samma gång är det i sig är något av en motsägelse. Du skall älska att stå i centrum samtidigt som du inte får låta artisten ta överhand eftersom det är gruppen som är i fokus. De som lyckas förvalta detta väl är oftast de som lyckas bäst och blir framgångsrika instruktörer.

- Något annat som skiljer toppen från de övriga är träning. De som är duktigast på sitt yrke tränar hårt och övar väldigt mycket. Så ett av mina absolut bästa råd till nya instruktörer som vill lyckas är att träna, träna, träna. Man måste vara beredd på att jobba hårt samtidigt som det gäller att ha en ödmjuk inställning för att få nya spännande uppdrag. Allt är inte en dans på rosor trots att man som instruktör gör det man älskar att göra, man måste fortfarande jobba hårt.

Hur skulle du beskriva yrket Gruppträningsinstruktör idag?

- Idag är det ett riktigt jobb, det var det inte när jag började som instruktör. Branschen har utvecklats enormt mycket även om det fortfarande är en ganska omogen bransch. Men idag är det en yrkesroll på ett annat sätt än förr då det var mer som en hobby. Idag är det mer karriärinriktat. Du kan vara föräldraledig, du har sjuklön, pension osv. Yrket som sådant är självklart jättekul förutsatt att det verkligen är det du vill göra, som med allt egentligen. Det är ett yrke som både ger och tar mycket energi men framförallt är det mycket glädje eftersom du bidrar till att andra människor både har kul och mår bra!

Har du haft några förebilder som har betytt extra mycket för dig?

- Absolut, för mig var Jesper Magnusson en stor förebild. Han har inspirerat många instruktörer både i Sverige och utomland, inklusive mig själv då. Utomlands var Marcus Irving en jättestor inspiratör och förebild i många fall. Marcus är Astraliensare och vann på sin tid allt som gick att vinna inom Aerobicsvärlden. Idag driver han en egen klubb i Sydney och jag har haft förmånen att få jobba med honom i många år. Personligen tror jag att förebilder och inspiratörer är viktigt att ha, särskilt i en bransch som denna.

Vad är du mest stolt över med din karriär?

- Att jag har gjort det jag tycker är enormt kul och roligt! Jag har lyssnat mycket på mitt hjärta och varit sann mot mig själv. När något inte har känts bra har jag ändrat på det. Det har lett mig fram till den person jag är idag och gett mig de yrkesmässiga utmaningar jag har fått förmånen att få jobba med!

 

Back to top