Skip navigation

Martin Ekepil Ringelid


SAFE gav de rätta verktygen!

Martin Ekepil Ringelid är SAFE licensierad Personlig tränare som gjort karriär genom att målmedvetet satsat på det han brinner för. Läs hans historia och låt dig inspireras till en ny karriär du också!

Berätta, vad fick dig att satsa på en karriär inom träning?

- Jag har alltid varit väldigt aktiv och har främst sysslat med badminton men även en hel del fotboll i mina yngre år. Jag visste tidigt att det var idrott och träning jag ville jobba med. Jag är uppifrån Östersund och där jobbade jag extra på ett litet gym. Att vidareutbilda sig inom träning var, på den tiden, inte möjligt i Östersund så jag valde att åka till Stockholm och gå SAFE´s utbildning till instruktör. Detta var i början av 90-talet.

- Ganska snart inpå gick jag även SAFE´s utbildning till Personlig tränare och det blev starten på min karriär i träningsbranschen. Efter det återvände jag till Östersund och jobbade där fram till 1996 då jag påbörjade Idrottsledarutbildningen på Bosön i Stockholm. 1997 började jag jobba som instruktör och PT på Sports Club, där blev jag kvar ett antal år.

Vad jobbar du med idag?

- Idag driver jag företaget Exclusive training, en helserviceanläggning på Regeringsgatan i Stockholm med inriktning på Personlig träning. Detta startade jag och två kompanjoner 2006. Det är ett mindre medlemsgym där drygt 300 medlemmar tränar med sin egen PT. Vi är, i dagsläget, 6 stycken personliga tränare med inriktning på personlig träning, yoga och pilates.

- Utöver detta jobbar jag även som fystränare inom lagidrotten, främst fotboll. Det är både på ungdoms- och elitnivå. Att ha PT-utbildningen i grunden är en stor fördel även när man jobbar med lagidrotter. Även i laget gäller det att kunna se individen och som PT har jag även en stor känsla för programupplägg av varierande slag.

- Jag jobbar även som egen konsult med uppdrag från bl a Form Fitness i Visby. I denna roll jobbar jag främst med företagsutveckling inom hälsa. Jag hjälper till att bygga upp koncept inom hälsoområdet i företag och idrottsföreningar. Ett område som har en enorm utvecklingspotential!

Vad är det som är speciellt med ditt yrke?

- Att jobba som personlig tränare handlar i mångt och mycket om att få folk att må bättre vilket i sig gör att yrket som sådant är väldigt positivt. Man ger mycket av sig själv men man får samtidigt mycket tillbaka. Jämfört med att vara instruktör är det en väldigt personlig roll där det ställer stora krav på relationsbyggande och förmågan att kunna ta och hantera olika typer av personer med skilda mål och behov.

Vad utmärker en duktig PT?

- I mina ögon är en duktig PT en lyhörd person med hög social kompetens. Självklart skall du ha goda kunskaper i träning, ju bredare din kompetens är desto fler kunder kan du hjälpa. Mycket handlar också om att kunna hitta rätt nivå för kunden i dennes träning, det skall vara rätt på lång sikt och i slutändan skall kunden uppnå, eller helst, överträffa sina mål. Inte att förglömma är att personkemin mellan dig som PT och kund givetvis skall stämma för att du skall lyckas som PT.

När gick du SAFE utbildning?

- Jag gick SAFE´s grundutbildning till Styrketräningsinstruktör redan i början av 90-talet och utbildningen till Personlig tränare strax därefter. Sedan har jag även gått alla deras vidareutbildningar riktade mot Personliga tränare.Genom SAFE´s utbildningar har jag lärt mig grunderna och mitt mest bestående intryck av SAFE är dess enormt kompetenta lärarteam.

Vad har du gått för andra utbildningar inom träningsområdet?

- Jag har även läst Idrottsledarlinjen på Bosön, en mycket bra utbildning som kompletterat min SAFE utbildning på flera sätt. Bosön har ju en bredd på ett annat sätt än SAFE och ger inblick i andra typer av idrottsliga grenar än vad SAFE erbjuder. Jag har även läst Idrottsmedicin, 5 p, vid Karolinska Institutet. Även detta ett ytterligare komplement till SAFE´s utbildning.

Du har även varit lärare på SAFE, stämmer det?

- Ja, mellan åren 1997-2000 hade jag förmånen att få vara en del av SAFE´s lärarteam. Detta var oerhört givande. Att undervisa ställer stora krav på att vara uppdaterad inom ditt område och min erfarenhet var att det alltid var mycket motiverade elever. Jag är en person som gärna står inför en grupp människor och på många sätt är ju hela PT-rollen en slags lärarroll, så den ligger mig väldigt nära till hands. Jag undervisade främst i de praktiska momenten i utbildningarna till styrketräningsinstruktör och personlig tränare, men även inom anatomi och biomekanik.

Varför har du lyckats med din karriär som PT?

- Det är säkert flera saker som bidragit till detta men framförallt har jag nog min målmedvetenhet att tacka för mycket. Redan när jag satt som elev på min första SAFE utbildning satte jag upp målet att jag skulle försörja mig som personlig tränare i framtiden. Jag sa också till mig själv att jag själv skulle stå där framme som lärare en dag. Det tog 4 år. Idag har jag jobbat i branschen i 12 år och har förvaltat det jag fick med mig av SAFE-utbildningen på ett framgångsrikt sätt. Det gäller att tro på sig själv, att vara genuint intresserad av människor och träning samt att ta till sig de verktyg som en SAFE-utbildning kan liknas vid, på rätt sätt.

Vad är ditt nästa steg i din karriär?

- Mitt nästa steg handlar främst om att hitta balansen mellan allt jag vill göra i livet, både privat och proffessionellt.

Har du några förebilder eller motto du lever efter?

- Katarina Woxnerud är en mycket duktig, kompetent person som jag sett upp till under flera års tid. Jag hade förmånen att få ha henne som lärare på SAFE och redan då inspirerade hon till att vilja lära mig mer och vilja jobba inom denna bransch. Hon är också en förebild av den anledningen att hon har lyckats att vara både specialist och generalist inom området, inte minst genom sitt författarskap.

Vad är du stolt över?

- Jag är mest stolt över att faktiskt ha uppnått det jag satte upp som mål redan för 12 år sedan: att starta och driva eget företag inom träningsbranschen, att undervisa inom området och att få jobba med det jag brinner för!

Back to top