Skip navigation

Laktosintolerans och laktosfria produkter

Laktosintolerans och laktosfria produkter

 

Uppmärksammat i media

På sistone har laktosintolerans och laktosfria produkter varit uppmärksammade i flera medier. Generellt innebär en intolerans att det är okej att få i sig små mängder av ämnet man reagerar på medan för stora mängder, särskilt vid samma tillfälle innebär problem. När en person klarar att sönderdela laktos (mjölksocker) beror det på att enzymet laktas bildas i tarmväggen. Hos en person som är laktosintolerant bildas inte laktas i tillräcklig mängd av kroppen. Följden blir att odelad laktos fortsätter ner i tjocktarmen. Där blir laktosen "mat" till de bakterier som där livnär sig på sådant i maten vi inte klarat att bryta ner. Att vi har bakterier i tjocktarmen är naturligt och viktigt för vårt välmående. De kan samtidigt ställa till oreda. Om bakterierna jäser stora mängder laktos bildar de istället gaser och konsekvenserna blir en bullrig, uppsvälld mage, magsmärtor och eventuellt diarréer. Det finns samtidigt en rad andra orsaker som kan göra en mage både svullen, öm och gasig.

 

Egen diagnos eller symtom på något annat?

En laktosintolerans kan dessutom vara både primär och sekundär. Med primär menas att intoleransen är genetiskt betingad. Den kommer "av sig själv" och är livslång. När intoleransen är sekundär är den egentligen ett symtom och bryter ut till följd av något annat som hänt i livet eller i magen. Sekundär intolerans kan vara en konsekvens av en antibiotikabehandling, en oupptäckt glutenintolerans, en allmänt störd tarmflora och exempelvis stress eller oro. Sekundär intolerans behöver inte vara livslång. Om de orsaker som gett upphov justeras kan magen återigen bli bättre på att klara laktos.

 

Du ska märka skillnad

Till dig som upplever problem kopplat till mjölk och som misstänker att du är laktosintolerant, så sätts diagnosen av en läkare. Via prover kan man undersöka om laktosen sönderdelas. Fundera också på att du verkligen blir bättre när du tar bort laktos ur kosten. Om du är intolerant ska du märka en avsevärd skillnad, inte endast en subtil effekt eller en förbättring som endast finns vissa dagar men inte andra. Risken är att du annars missar en annan egentlig diagnos och att laktosen är ett symtom du tar bort utan att komma åt den egentliga orsaken. Det vore i så fall som att ta panodil för att ta bort smärtan mot en bruten fot. För att få bukt med smärtan på lång sikt krävs att foten får möjlighet att läka. Panodilen är tills dess symtomlindrande. Säg exempelvis att någon har svårt att tåla laktos och att det är ett symtom på stress. Att då gå över på laktosfria produkter är som att ta en panodil för att kunna fortsätta gå på en bruten fot. Det fungerar kortsiktigt men är inte hållbart på längre sikt.

 

Olika mycket laktos

Mejerivaror och produkter som är gjorda på mjölk innehåller varierande mängd laktos. Det är individuellt vilken mängd laktos en person reagerar på. Samma person kan tåla olika mycket vid olika tillfällen. Många klarar runt 5 gram laktos per dag. Det motsvarar 1 dl vanlig mjölk eller knappt 2 dl vanlig yoghurt. Mest laktos finns i exempelvis messmör och nougat, medan hårdost (ost du använder osthyvel till) kan räknas som laktosfri. Smör innehåller förhållandevis små mängder laktos. Om du brer 1 msk smör eller bregott på en smörgås, är det dels lite laktos i produkten och när du dessutom endast använder några gram smör blir laktosmängden för de allra flesta obetydlig. Crème fraiche, yoghurt och cottage cheesee kan vara gränsfall, där det dels beror på hur mycket du använder och exempelvis om du ska äta andra laktosinnehållande produkter vid samma tillfälle. Prisskillnaden är ganska stor och genom att prova dig fram kan du hitta din balans där du exempelvis mixar vanliga och laktosfria produkter. Tabellen nedan ger överblick över laktosmängd per 100 gram livsmedel, och mängden motsvarar exempelvis 1 dl mjölk, crème fraiche eller yoghurt eller 6-7 msk smör.

 

Laktosfria produkter

I laktosfria produkter tillsätts laktas redan vid tillverkningen. En laktosfri produkt innehåller de två monosackariderna glukos och galaktos som tillsammans utgör kolhydraten laktos. Det innebär att en laktosfri produkt varken är kolhydratfri eller sockerfri. Laktosfria produkter är inte nyttigare eller bättre än vanliga mejeriprodukter, de är i sitt innehåll snarlika. Skillnaden är just att vanliga innehåller kolhydraten laktos medan den laktosfri innehåller sönderdelad laktos i form av galaktos och glukos.

 

 

Livsmedel grupperade efter laktosinnehåll (g per 100g). 
 

 

 <0,01g

 <0,1g

0,1-1g

·Laktosfria produkter
·Hårdost
·Mjukost
·Mjölkfritt margarin / matfett
·Ströbröd

 

 

 

·Knäckebröd
·Vitmögelost
·Grönmögelost
·Gräddersättning
·Majonnäs
·Dressingar

·Låglaktosprodukter
·Kaffebröd*
·Smör
·Margarin/matfett
·Mozzarella
·Grahamsbröd och franskbröd* 
·Leverpastej*
·Fetaost
·Salladsost
·Potatis- och majschips*

 

1-3g

>3g

>6g

·Konfektyrer*
·Vispgrädde
·Crème fraiche
·Cottage cheese
·Pannkaksmix*
·Majonnäs (lätt-)
·Färskost
·Korv*
·Yoghurt
·Maränger (tillv. av skummjölk) 
·Mjukost med mjölkpulver
·Halloumi
·Chips Sourcream

·Glass
·Mjölkprodukter
·Opastöriserad mjölk
·Getmjölk
·Filprodukter
·H-grädde
·Kaffegrädde
·Gräddfil
·Kvarg

·Mesost
·Messmör
·Pulver till vissa vällingar och grötar*
·Mjölkchoklad
·Nougat*
·Vissa Müsli*
·Potatismospulver*
·Kryddblandningar*
·Torra såsmixer*
·Yoghurtgodis


Tabellvärdena bygger på analyser utförda vid Kemienheten 2, Livsmedelsverket.

 

* som innehåller mjölk. Om mjölk ingår i ett livsmedel ska det anges i ingrediensförteckningen. Källa: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Laktos/Laktostabell/

 

/Emelie Segergren, leg dietist

Back to top