Skip navigation

Socker eller sötningsmedel?

Socker eller sötningsmedel? 

 

I detta kosttips vill vi rekommendera en läsvärd krönika av Jacob Gudiol. Gudiols text reder ut och summerar kunskapsläget kopplat till sockersötad dryck gentemot dryck sötad med sötningsmedel. Krönikan kan stötta dig när du står i val mellan exempelvis "vanlig" läsk och lightläsk. Texten kan i förlängningen också fungera som en tankeställare kring dolt socker, som bland annat finns i smaksatt kvarg och yoghurt. Till dolt socker räknas också det socker som tillsätts i müsli och flingor och exempelvis i färdiga såser såsom ketchup, sweet chilisås och diverse barbecuesåser.

 

Utifrån det vi vet idag pekar forskning tydligt på att sockersötade drycker har negativa effekter. Intag av dryck med sötningsmedel visar, trots sitt dåliga rykte inte detsamma. Du kan läsa om hur sockersötad dryck påverkar kroppen och bli mer medveten om myter (alltså påståenden som inte fått stöd trots upprepade försök inom forskningen) kring sötningsmedel.

 

Trevlig läsning!

 

"Riskerna med sötningsmedel är kraftigt överdrivna" som publicerades i Svenska Dagbladet 5 september 2014.

 

Emelie Segergren,

Leg Dietist, SAFE

Back to top