Bantningsprodukter och quick fix

Inför sommartider och strandhäng smyger sig som oftast den årliga bikini- och badbyxhetsen på gymmen. Att ta till s.k. bantningspiller för att få till en ”quick fix” är inte helt ovanligt. Vad innehåller dessa preparat, egentligen? Är det helt riskfritt att använda denna typ av piller? Här kommer en varning!

Via Operation SLIM – analys av bantningsprodukter inkomna till Arlanda postterminal – granskade Läkemedelsverket olika bantningspreparat som privatpersoner beställt från länder utanför EU. Resultatet av Läkemedelsverkets analyser var att många av produkterna innehöll odeklarerade läkemedelssubstanser, d.v.s. att substanserna inte stod upptagna i innehållsförteckningen. 21 av 43 produkter innehöll läkemedelssubstanser men enbart på tre av dem fanns substansen deklarerad i innehållsförteckningen.

19 av produkterna innehöll ämnet sibutramin som förbjöds 2010. Denna substans finns i läkemedel såsom Reductil, vilken tidigare användes vid behandling av fetma. Preparat som innehåller sibutramin förbjöds p.g.a. vissa mer eller mindre vanliga biverkningar såsom hjärtinfarkt och stroke.

”Hela 19 av de analyserade produkterna innehöll sibutramin och tre av dem innehöll dubbelt så mycket sibutramin per doseringsenhet som de godkända läkemedlen gjorde vilket är skrämmande” citat Marie Kerttu, utredare Läkemedelsverket.
Produkterna marknadsförs som ”naturliga” och ”ofarliga för hälsan” trots att många av produkterna innehåller läkemedelssubstanser.

Vill du få tydliga resultat av din träning finns det vissa saker du bör förändra istället för att jaga snabba lösningar. Checklistan är inte individanpassat gällande mängderna/proportionerna eftersom vi alla har olika startvärden och olika behov.

  • Ät proteinrikt (satsa på minst 2 g protein/kg kroppsvikt/dag)
  • Var noga med att fylla på med protein och kolhydrater direkt efter träningspasset
  • Undvik vitt socker
  • Undvik alkohol
  • Undvik vitt bröd, pasta, bullar och liknande snabba kolhydrater.
  • Uteslut inte fett utan ät exempelvis avokado, fet fisk och nötter
  • Ät kolhydrater av bra kvalité, exempelvis baljväxter, rotfrukter och bär
  • D-vitamin = sola och ät berikade mejeriprodukter, äggula och fet fisk.
  • Drick mycket vatten
  • TÄNK PÅ MÄNGDERNA DU ÄTER!

Läs mer om Operation SLIM – analys av bantningsprodukter inkomna till Arlanda postterminal
Rapport från Läkemedelsverket i samverkan med Tullverket
https://www.lakemedelsverket.se/upload/nyheter/2012/2012-11-26_rapport_SLIM.pdf