Mer OM pt-utbildningen

Branschen behöver fler personliga tränare! Vill DU bli en av dem?
Nu lanserar vi Nordens mest omfattande utbildning till Licensierad Personlig Tränare med hela 320 timmar lärarledd undervisning!

Behovet av välutbildade Personliga tränare är stort och med en SAFE-licens, som innefattar tre internationella licenser, kan du söka jobb vart du vill, både i Sverige och utomlands! Och, du som vill starta eget och driva din egen business har samma fina förutsättningar.

Från 2019 ställs det äntligen krav från de nordiska branschorganisationerna FRISK och VIRKE på hur mycket lärarledd undervisning och praktisk träning utbildningen minst måste innehålla tillsammans med högre kompetens- och utbildningskrav inom lärarkåren. Detta är något vi på SAFE applåderar, förespråkar och har jobbat efter i alla år.
Du får marknadens längsta och mest gedigna licensutbildning med en helhetssyn på människan, träning, kost och hälsa, allt genom förberedelser via vår digitala plattform och sedan 100 % lärarledd undervisning där teorin omsätts i praktiken. Vi ger dig mycket praktisk träning där du får lära dig, och öva på, hur allt hänger samman. Detta för att kunna möta olika människor och planera individuella träningsupplägg för varje enskild individ utifrån dennes behov, möjligheter och målsättning.

Du blir en Personlig tränare som kan leverera ett helhetskoncept!

Detaljerad beskrivning av e-learning (steg 1):

Omfattar 150 timmar, motsvarar cirka sex veckors studier på halvfart (50 %) via vår digitala plattform.

 • Anatomi
 • Fysiologi
 • Träningslära
 • Kost- och näringslära
 • Tränarskap och kommunikation

Detaljerad beskrivning av lärarledd undervisning (steg 2):

 • Omfattar 24 dagar
 • Dagtid 08.00-17.00 (vissa tidsavvikelser kan förekomma)
 • 100 % närvaro
 • Hemuppgifter

 

 • Anatomi
 • Fysiologi
 • Träningslära
 • Tränarskap och kommunikation
 • Hållning- och rörelseanalys
 • Stabilitet/mobilitet
 • Grundrörelser
 • Kondition/uthållighet
 • Lyftteknik
 • Styrketräning
 • PT-rollen, coaching och feedback
 • Programdesign
 • Rörlighet
 • Koordination och balans
 • Uppvärmning
 • Restitution
 • Testmetodik
 • Försäljning
 • Fallbeskrivningar
 • Examination

Tips! Många väljer även att läsa till licensierad Kostrådgivare. 

Licens

Efter avslutad utbildning får du genomgå ett teoretiskt och praktiskt prov. För att få dina licenser krävs full närvaro och godkända provresultat.

Förkunskaper

Träningserfarenhet såsom styrke- och konditionsträning eller annan träningsform under 1-2 år. Vi rekommenderar även att du provat att träna med en personlig tränare.

Om du besitter grundläggande kompetens motsvarande steg 1 (anatomi, fysiologi och träningslära) kan du mot en avgift ansöka om validering och tillgodoräkning av steg 1. Kontakta oss för mer information.

Boka utbildningen

utbildningstillfällen , steg 2

Stockholm: 10-14 jan + 17-19 jan + 23-26 jan + 31 jan – 2 feb + 6-9 feb + 13-16 feb + 22 feb 2020
Örebro: 11-15 mars+ 20-22 mars+ 26-29 mars + 2-5 april + 16-19 april + 24-26 april + 5 maj 2020
Göteborg: 25-29 mars + 3-5 april + 16-19 april + 23-26 april + 30 april-3 maj + 8-10 maj+ 14 maj 2020
Stockholm: 22-26 april + 1-3 maj+ 7-10 maj+ 14-17 maj+ 28-31 maj + 5-7 juni+ 12 juni 2020
Malmö: 6-10 maj+ 15-17 maj+ 21-24 maj+ 28-31 maj + 4-7 juni+ 12-14 juni+ 17 juni 2020
Stockholm: 1-5 juli+ 10-12 juli+ 16-19 juli+ 23-26 juli+ 30 juli – 2 augusti + 7-9 augusti+14 augusti 2020
Stockholm: 12-16 + 21-23 + 27-30 aug + 3-6 + 10-13 + 18-20 + 25 sept 2020
Stockholm: 21-25 + 30 okt – 1 nov + 5-8 + 12-15 + 19-22 + 27-29 nov + 3 dec 2020

Att arbeta som personlig tränare

Personlig tränare är ett riktigt framtidsyrke. Hela träningsbranschen växer och med den efterfrågan på kompetenta personliga tränare. Oavsett mål och ”nivå” har de flesta människor ibland, eller oftare än så behov av att anlita en personlig tränare för att optimera sin träning. Med en licens från SAFE kan du söka jobb vart du vill, både i Sverige och utomlands.

Vart kan en personlig tränare arbeta?

Personlig tränare, förkortas ofta till ”PT”, lägger upp och genomför individuellt anpassad träning och rådgivning med en eller flera klienter. Traditionellt har personliga tränare varit verksamma på träningscenter, men idag finns de på alla möjliga platser. Personliga tränare har möjlighet att arbeta väldigt flexibelt och finns idag bland annat inom idrotten, på företagsgym, hemma hos kunder, utomhus, online med mera.

Har du ett stort intresse för träning, friskvård och hälsa och vill arbeta professionellt som anställd i en verksamhet eller vara verksam i eget företag kan jobbet som personlig tränare vara rätt för dig.

Vilken kunskap bör jag ha?

En professionell personlig tränare bör ha en bred och gedigen kunskap inom bland annat träningslära, programdesign och coachning. Men viktigaste egenskaperna är nog att du gillar att arbeta med människor och är ödmjuk och intresserad av att lära dig nya saker. En duktig personlig tränare är aldrig fullärd.

En personlig tränare kan specialisera sig inom olika områden, exempelvis; funktionell träning, seniorer (äldre personer), specifika idrotter, träning för personer med en viss typ av funktionsnedsättning eller träning för gravida och/eller nyblivna mammor.

Kan jag börja arbeta direkt efter utbildningen?

Ja, det kan du. De flesta etablerade arbetsgivare inom träningsbranschen anlitar dock endast personliga tränare från professionella utbildningsföretag där det erbjuds en gedigen och kvalitativ teoretisk och praktisk utbildning samt där lärarna är akademiskt utbildade och är yrkesaktiva inom sina respektive kompetensområden. Med en Lic. personlig tränarlicens från SAFE kan du vara trygg med att arbetsgivarna kommer att se väldigt positivt på din utbildningsnivå.

Hur får jag ett jobb?

Under utbildningen får du möjlighet att träffa representanter från arbetsgivare i branschen och höra hur de tänker och vilka behov de har. Generellt sett är chanserna till att få ett jobb väldigt goda. Ett tips är att kika runt på gymmen i din stads hemsidor för att kika efter lediga tjänster, alternativt helt enkelt boka ett möte med platschefen eller den som är ansvarig för de personliga tränarna och berätta om vem du är och vad du vill.

Vilka arbetsgivare finns det i branschen?

Den vanligaste typen av arbetsgivare i Sverige är gym och gymkedjor. SAFE har ett gott och nära samarbete med både gymkedjor och enskilda gym. Exempel på gymkedjor är Nordic Wellness, SATS, Actic, Puls & Träning, World Class, Sportsgym, Fitness 24 Seven med flera.

Vad tjänar en personlig tränare?

Personlig tränare är ofta ett väldigt flexibelt arbete där du själv kan påverka hur lite eller mycket du tjänar. En personlig tränare som arbetar heltid (ca 100 timmar med kunder/månad) tjänar mellan 25 000 – 40 000 kr/månad baserat på grundlönenivå och arbetsgivarens bonussystem. Oftast tjänar en personlig tränare en grundlön per genomförd ”pt-timma” med kund, sedan tillkommer bonusar baserat på exempelvis totala antalet arbetade timmar, försäljningsmål med mera.

Vilka anställningsformer finns det?

Inom träningscenter/gym är det idag vanligast med anställning där den personlige tränaren får betalt per genomförd pt-timma + bonusar. Men det finns även arbetsgivare har personliga tränare som är anställda mot en fast månadslön. Inom exempelvis företagsgym är det mer vanligt med en fast månadslön. Personliga tränare som är anställda med en fast månadslön kan dock ha andra arbetsuppgifter inskrivna i sina avtal, såsom exempelvis att sitta viss tid i reception. Kolla gärna med de olika arbetsgivarna som du är intresserad utav vilka arbetsvillkor det erbjuder.