Mer om utbildningen – kostrådgivare

Uppdaterat utbildningsupplägg från 26 juni

Dina matvanor styrs av dina tankar och beteende! Med ökad kunskap om hur samspelet mellan hjärnan och maten du äter fungerar, skapas en ny förståelse för vad du och andra behöver för att få en hållbar hälsosam vardag.

Utbildningen vänder sig till dig som vill lära dig mer för egen del och/eller inspirera och hjälpa andra människor att må bättre genom att coacha dem i hur dom kan planera sina matintag och skapa sunda vanor. Du kommer lära dig att lägga upp hälsosamma och hållbara upplägg beroende på personens nuläge, önskade läge och eventuella restriktioner på grund av allergier eller preferenser.

Självklart kommer du med IBS, metabola syndromet, typ 2 diabetes och/eller har bantat i nästan hela ditt liv få en konkret tillvägagångsplan för att återta kontrollen över din hälsa. Du kommer märka att det inte är svart eller vitt i kostråden.

Omfattning

Stockholm: 23-27 sept 14-18 + 27 oktober 2020
Malmö: Malmö 26-28 juni + 9-12 juli 2020

  • 25 timmar inledande onlinestudier motsvarande tre dagar
  • 48 timmar lärarledda undervisning fördelat på 6 dagar
  • Dagtid 08.00-17.00 (vissa tidsavvikelser kan förekomma)
  • 100 % närvaro
  • Hemuppgifter utförs utanför undervisningstid

Dag 1 – Digitalt

  • Presentation/inledning
  • Principer för en sund kosthållning
  • Matspjälkning
  • Metabolism
  • Makronutrienter (kolhydater, fett, protein)

Dag 2 – Digitalt

  • Vitaminer, mineraler och antioxidanter
  • Näringsberäkning av egen kost

Dag 3 – Digitalt

  • Vätskebalans och val av dryck
  • Alkohol
  • E-nummer
  • Hållbarhetsmärkningar
  • Kostrådgivarutbildningen

Dag 4 – Lärarledd undervisning

  • Inledning
  • Hjärnan och beteenden
  • Grundläggande vetenskapsmetodik
  • Endokrina systemet
  • Lever och njurar – syra/basbalans

Dag 5 – Lärarledd undervisning

  • Immunförsvaret (vad är egentligen inflammationer)
  • Allergier/Intoleranser
  • Celiaki
  • Metabola syndromet
  • Vad som krävs av ett kostschema för god hälsa + särskilt näringsanpassad anpassad kost ex. allergi

Dag 6 – Lärarledd undervisning

  • Fodmap (IBS)
  • Kosttillskott
  • Olika dieter
  • Vad som krävs av kostschemat för viktminskning samt vid olika allergier
  • Praktisk övning (olika grupper näringsberäknar olika dieter + redovisning).

Dag 7 – Digitalt

  • Näringsberäkna tre olika klienter, med olika målsättningar.

Dag 8 – Lärarledd undervisning

  • Gruppdiskussion om vad som observerades dag 7.
  • Samtalsmetodik
  • Analysera startläge, nuläge och önskat läge
  • Hur du hjälper kunden att bryta sina vanor

Dag 9 – Lärarledd undervisning

  • Praktiska övningar: Att genomföra kostrådgivning live
  • Kostrådgivare som yrke

Dag 10 – Lärarledd undervisning

  • Praktiska övningar: Att genomföra kostrådgivning live
  • Frågestund och avslutning.

 

Licens

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att licensiera dig via teoretiskt och praktiskt prov. För att bli licensierad krävs full närvaro och godkänt teoretiskt och praktiskt prov I ditt utbildningspaket ingår licensavgift á 1 800:-.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Boka utbildningen

Kosttips

Våra kostrådgivare tipsar om de senaste, smartaste eller mest häpnadsväckande råd och rönen inom kost- och näringslära.

Läs mer om kosttipsen här