Varför vitamin D?

Vitamin D har varit på tapeten de senaste åren och i den senaste revideringen av de nordiska näringsrekommendationerna kom också en efterlängtad höjning av det rekommenderade intaget av vitaminet. D-vitamin är extra viktigt under vinterhalvåret (såvida du inte befinner dig i ett soligare land) då solen är den största källan. Från maten hittar du det i exempelvis berikade mejeriprodukter, ägg och fet fisk. Äter du sällan eller aldrig dessa livsmedel så är du i riskzon att ha ett får lågt D-vitaminintag. Vanliga symtom är trötthet, lättare depressioner, sämre träningsresultat och ett sänkt immunförsvar.

Vi ger D-droppar till barnen med anledning av att D-vitamin behövs då kalcium ska lagras in i skelettet. I Sverige ger vi D-droppar de första levnadsåren medan den finska rekommendationen är extra tillskott av D-vitamin tills 18 års ålder. Vi anser att det är på tiden att vi på allvar diskuterar D-vitamin supplement till hela den vuxna befolkningen då långvarig D-vitaminbrist kan vara en riskfaktor för exempelvis inflammatoriska sjukdomar.

Se till att äta fet fisk ofta och välj berikade mejeriprodukter så att du slipper årets vinterdepp och eventuella framtida följdsjukdomar.

Läs mer här